luty27

Stewia

dodano: 27 lutego 2016 przez krazia


W poszukiwaniu alternatywy dla sztucznych słodzików, naukowcy zaczęli zastanawiać się, czy któraś z substancji naturalnie występujących w przyrodzie nie ma podobnych właściwości wytwarzania złudzenia słodkiego smaku przy jednoczesnej ochronie przed nadmierną kalorycznością produktu. Odnaleźli stewię – roślinę pochodzącą z Ameryki Południowej, której ekstrakt spełnia wszelkie zalety substancji słodzącej – ma słodki smak oraz dostarcza o wiele mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Dodatkowo należy wspomnieć o tym, że pozbawiona jest efektu przeczyszczającego (z czym mamy do czynienia, stosując aspartam) oraz po jej skosztowaniu, w ustach nie pozostaje gorzkawy posmak (co także jest charakterystyczne dla sztucznego aspartamu). Mimo to dietetycy nie są przekonani do zasadności stosowania stewii. Jako główny argument podają fakt, iż osoba znajdująca się na etapie redukcji masy ciała powinna całkowicie odzwyczaić się od słodkiego smaku, przez co nie powinna używać żadnego słodziku – ani sztucznego, ani naturalnego. 




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy